reklama

Zelená ropa.

Olivový olej je vzácny dar, ktorý Grécko prináša svetu. Každoročne vyprodukuje viac ako 430.000 ton a viac ako 75% z neho je extra panenský olivový olej najkvalitnejšieho typu. Pre svoje vzácne zloženie je považovaný za jeden z najzdravších produktov prírody. A pre svoje účinky na ľudské telo sa stal základom stredomorskej stravy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Olivový olej je vzácny dar, ktorý Grécko prináša svetu. Každoročne vyprodukuje viac ako 430.000 ton a viac ako 75% z neho je extra panenský olivový olej najkvalitnejšieho typu. Pre svoje vzácne zloženie je považovaný za jeden z najzdravších produktov prírody. A pre svoje účinky na ľudské telo sa stal základom stredomorskej stravy.V regáloch obchodov nájdete olivové oleje za pár eur, v tých lepších predajniach aj za 40,. Aký je medzi nimi rozdiel? Aj keď nie vždy platí, že drahé veci musia byť tej najvyššej kvality, v prípade olivového oleja predsa len cena čo to vypovedá o jeho pôvode a kvalite.Menej prieberčiví konzumenti siahajú v supermarketoch zväčša po akciových výrobkoch. V ich kuchyni nájdete jednu sortu používanú na všetky druhy jedál. Ich znalosti sa obmedzujú na fakt, že olivový olej je zdravý. A aj keď im nie vždy jeho príchuť sedí, snažia sa ho z hľadiska dodržiavania racionálnej výživy používať pri príprave akéhokoľvek jedla. Labužníci s vybraným vkusom by naopak vedeli hodiny rozprávať o tom, aké vlastnosti by mal pravý olivový olej mať. V ich nákupnom košíku sa výlučne ocitne len ten najvyššej kvality, bezohľadu na cenu. Pre každý recept majú v komôrke ten správny druh. Jeden na vyprážanie, jeden na studenú kuchyňu, jeden na šaláty, jeden jemný, druhý tuhší... A táto skutočnosť nemusí mať nič spoločné s výškou domáceho rozpočtu. Nezáleží na tom, či pochádza z Talianska, Francúzska, Španielska, či Grécka. Lacný olivový olej rozpoznáte od toho drahšieho veľmi jednoducho podľa vône. Ťažko za nízku cenu dostanete kvalitu, a tak jeho vôňa obyčajne pripomína pach prezretých olív alebo masla. Skutočný „extra virgin“ olivový olej spĺňa naopak požiadavky najvyššej sorty tohto špeciálneho oleja. Vonia po čerstvých olivách, tráve alebo artičokách, a v závislosti od konkrétneho druhu býva jeho chuť jemne horkastá až ostrá. Jeho vzhľad je priezračný, i keď z hľadiska dlhodobej trvácnosti je lepšie ho skladovať v tmavých fľašiach.Prečo nie je kvalitný olej lacný? Pretože proces výroby olivového oleja je náročný a nákladný. Starostlivá výroba pravého extra panenského olivového oleja je v prvom rade založená na okamžitom zbere úrody. Roľníci opatrne oberú zo stromov nepoškodené olivy a v priebehu niekoľkých hodín ich doručia do olejového mlyna. Špecialisti na olivový olej vedia vždy presný pôvod svojich produktov. Ochutnať olivový olej z rôznych krajín, či rozličných cenových skupín môžete aj v mnohých vínotékach, či obchodoch s lahodnými delikatesami. Prostredníctvom ochutnávky jednoducho zistíte, či vášmu jazýčku vyhovujú viac pikantné, jemne ostré, prípadne iné varianty olivového oleja. Na jednu vec tu určite nenatrafíte – zhorknutú, či kovovú chuť lacných olejov. Akúkoľvek sortu si vyberiete, bude zaručene chutiť čerstvo a lahodne. Ochutnávanie je jednoduché - čerstvé pečivo si namočíte do vybraného olivového oleja a vychutnávate chute, ktoré v lahodnom súste Vaše chuťové poháriky objavia. O tom, že je olivový olej zdravý, niet pochýb. Pamätajte však, že nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty nájdete len v takých, ktorých výroba prebiehala so starostlivou precíznosťou. Ak ste sa teda rozhodli pre kvalitu, nezabúdajte ešte na jednu dôležitú vec. Dajte si záležať na tom, pri príprave akých jedál ten ktorý olivový olej použijete. A v žiadnom prípade sa nedopúšťajte, z prílišnej úcty k vysokohodnotnému oleju, základnej a u nás veľmi bežnej chyby - používať ho výlučne pri výnimočných príležitostiach. Jeho blahodárne účinky by ste nemuseli zbadať.

Svetlana Puková

Svetlana Puková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

K životu nevyhnutne potrebujem spoločnosť ľudí, zviera a kvetov rovnako ako hudbu, slnko, dobre jedlo a fajnové vínko. Zoznam autorových rubrík:  Grécka kuchyňaSvet a jaVšimla som siSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu